Terug

PFZW stopt met beleggen in groot aantal olie- en gasbedrijven

Pensioenfonds PFZW is gestopt met beleggen in olie- en gasbedrijven die nog steeds geen overtuigend plan hebben in lijn met het klimaatakkoord van Parijs. En helaas geldt dat voor het overgrote deel van deze bedrijven, ook voor de hele grote. Daarom belegt PFZW sinds begin dit jaar niet meer in bijvoorbeeld Shell, BP en TotalEnergies. Eerder nam PFZW al afscheid van 114 olie- en gasbedrijven, die geen antwoord hadden op de eenvoudige vraag wat hun doelen zijn om de uitstoot van CO2 omlaag te brengen.

Begin vorig jaar ging PFZW een stap verder. Toen verkocht het de bedrijven die wel CO2-reductiedoelen hadden, maar zich niet nadrukkelijk hadden verbonden aan de doelstellingen van ‘Parijs’. Dit jaar bleven dus alleen nog de bedrijven over die wél aangaven dat ze streven naar de doelstellingen van Parijs.
Maar dat vond PFZW niet genoeg. Het wilde méér zien dan alleen algemene ambities. Daarom heeft het al deze bedrijven stuk voor stuk deze vraag gesteld: hoe gaan jullie je klimaatdoelstellingen halen, óók op de korte en middellange termijn? Daarbij keek PFZW ook naar het terugdringen van de CO2-uitstoot van de producten die deze bedrijven verkopen. PFZW kondigde aan te stoppen met deze beleggingen als de antwoorden op de vragen onvoldoende waren.
Uiteindelijk hadden er van de overgebleven bedrijven helaas slechts zeven een goed genoeg verhaal, een overtuigende klimaatstrategie én concrete plannen. Van de rest - de overgrote meerderheid dus - heeft PFZW daarom afscheid genomen. In de gesprekken met deze bedrijven werd duidelijk dat de meeste olie- en gasbedrijven nog steeds grote moeite hebben te voldoen aan de doelen van Parijs. Een aantal investeert zeker in verduurzaming, maar het is te weinig en het gaat te langzaam.
Al met al heeft PFZW in de afgelopen jaren afscheid genomen van 310 fossiele energiebedrijven. De zeven beursgenoteerde fossiele bedrijven waarin PFZW nog wél wil beleggen, zijn de echte koplopers in de sector. Ze zetten overtuigend in op de omschakeling van fossiele naar duurzame energie of produceren op dit moment al voornamelijk energie met een lage CO2-voetafdruk. Zij laten zien dat het wél kan. PFZW hoopt dat er snel veel meer gaan volgen. Want alleen als ook de grootste spelers én consumenten echt gaan veranderen, kunnen we de klimaatverandering afremmen. Er is geen tijd te verliezen. Dat vinden ook veel van de deelnemers in het pensioenfonds, die zich steeds meer zorgen maken over de leefbaarheid van onze planeet. Voor henzelf, voor hun kinderen en voor hun kleinkinderen. Als een na grootste pensioenfonds van Nederland wil PFZW voor hen het verschil maken. Ze beleggen daarom voor financieel rendement én voor maatschappelijk rendement. Zo telt het geld van de deelnemers steeds vaker voor twee.
Klik hier voor het persbericht van PFZW over dit onderwerp.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.