Terug

Kwartaalbericht pensioenfonds 2023/IV

De actuele dekkingsgraad van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) is in 2023 gedaald van 108,7 % naar 106,3%. De beleidsdekkingsgraad steeg juist, van 111,5% naar 112,0%. De daling van de actuele dekkingsgraad werd met name veroorzaakt door de daling van de rente en de verhoging van de pensioenen per 1 januari 2024. Met de beleggingen behaalde PFZW een kwartaalrendement van 8,2%. Het totaal belegd vermogen is daarmee in 2023 gestegen van € 216,5 miljard naar € 237,8 miljard.

“Het jaar 2023 kende verschillende gezichten. Het was het tweede jaar van de Russische aanval op Oekraïne, met onbeschrijflijk veel leed voor de bevolking. Het was ook het jaar van de bloedige confrontatie tussen Israël en Hamas. Ook hier zijn aan beide kanten vooral burgers het slachtoffer. Deze en andere conflicten zorgen voor toenemende onzekerheid en spanningen in de hele wereld, die ook de economie raken. Daar komt nog een andere bedreiging bij: de opwarming van de aarde voltrekt zich in een steeds sneller tempo. Voor 2023 werd nooit eerder wereldwijd zo’n warm jaar gemeten. De opwarming maakt onze planeet minder leefbaar én bedreigt ook de economische stabiliteit. Voor PFZW is dat reden om het klimaatbeleid binnen de beleggingsportefeuille dit jaar opnieuw verder aan te scherpen.
Het ándere gezicht van 2023 is dat we ondanks deze omstandigheden toch een prima rendement hebben behaald van in totaal 8,2%. We konden per 1 januari 2024 de pensioenen voor de derde keer op rij verhogen. De pensioenen zijn nu al met al in vijftien maanden tijd ruim 13% gestegen.
Deze verhogingen waren ook mogelijk doordat in aanloop naar het nieuwe pensioenstelsel de regels voor pensioenverhogingen zijn versoepeld. PFZW kan van die versoepeling gebruik maken omdat sociale partners de bestaande pensioenen willen omzetten naar de nieuwe regeling. De verhogingen vormen dus een doorkijkje naar de nieuwe wereld, waarin pensioenen makkelijker kunnen meegroeien met de economie.
De Wet toekomst pensioenen, die in juli 2023 van kracht werd, vormde voor ons een belangrijke mijlpaal in het afgelopen jaar. Wij werken bij PFZW hard verder aan de invoering van de nieuwe pensioenregeling per 1 januari 2026.”
Aldus Joanne Kellermann, bestuursvoorzitter PFZW.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.