Terug

Interview met VLHT-voorzitter Wolter Jagt

De VLHT bewijst op diverse fronten haar bestaansrecht. Wat het lidmaatschap van deze brancheorganisatie de leden zoal oplevert, vertelt VLHT-voorzitter Wolter Jagt in een terugblik op 2023 en een vooruitblik op dit jaar. “We staan onze leden dagelijks bij in de praktijk”.

“Het afgelopen jaar was het eerste ‘coronavrije’ jaar sinds 2020, waardoor ook de tandtechniek de draad van vóór de pandemie weer kon oppakken,” opent Wolter Jagt het gesprek. “In 2023 hebben we wederom veel voor onze leden kunnen beteken. Met collectieve acties, maar ook met individueel advies op tal van gebieden.”

Tandgarant
Als eerste voorbeeld noemt Wolter ‘Tandgarant’, het kwaliteitslabel van de VLHT waarmee leden hun kwaliteitsbewustheid beter kunnen tonen aan de buitenwereld. “Als tandtechnische laboratoria die maatwerk leveren, vallen we wettelijk gezien onder de Medical Device Regulation (MDR), waarbij de overheid als voorwaarde stelt dat we over een kwaliteitssysteem moeten beschikken. Daartoe maken we al heel lang gebruik van de Code van de Tandtechniek, maar dat moet je wel op de één of andere manier kunnen aantonen. Met Tandgarant beschikken we over een register van leden die volgens de gestelde kwaliteitseisen werken.
In 2022 zijn de eerste stappen gezet op weg naar dit register, er zijn bijvoorbeeld lijsten met normen en waarden opgesteld, visiteurs opgeleid en de website Tandgarant.eu is ontwikkeld. In 2023 zijn de eerste proefvisitaties uitgevoerd. Drie VLHT-leden zijn inmiddels geslaagd voor de test, zij zijn door Tandgarant erkend en hebben het bijbehorende certificaat ontvangen. In de loop van 2024 zal het Tandgarant label verder worden uitgerold voor de VLHT-leden. Via onze interne nieuwsbrieven en artikelen in het DentaalLab Magazine besteden we aandacht aan het initiatief en vanzelfsprekend gaan we het eveneens nadrukkelijk bij de buitenwacht onder de aandacht brengen.”

Lobby voor eerlijke vergoedingen
Natuurlijk was Tandgarant niet het enige agendapunt in 2023. Ook de lobby voor eerlijke vergoedingen voor prothesen én voor transparantie inzake de opbouw van de tarieven - die de VLHT in 2021 is gestart in nauwe samenwerking met KNMT en ONT - is in 2023 voortgezet. “Als initiatiefnemer van dit onderwerp is het fijn om te ervaren dat tandartsen, tandprothetici en tandtechnici hierin met elkaar kunnen optrekken. Zulke gesprekken zijn prettig en hebben als doel om samen een adviserende rol te kunnen vervullen op het gebied van contractering.”

Wetgeving cao & pensionering
Op het gebied van de arbeidvoorwaarden was er rust in 2023, het tweede en laatste jaar van de Cao Tandtechniek. Op 16 mei 2023 werd de Cao algemeen verbindend verklaard, waardoor hij ging gelden voor de gehele branche. Daarmee is het werkveld op dit gebied gelijk getrokken, met als voordeel: gelijke uitgangsposities per bedrijf.
“Op 1 juli 2023 is bovendien de nieuwe pensioenwet in werking getreden, dat brengt eveneens een verandering met zich mee. Tot nu toe krijg je als gepensioneerde een afgesproken pensioenbedrag, los van de bedragen die je tijdens je werkperiode hebt ingebracht. Vanaf 1 januari 2026 verandert dat: dan wordt het pensioenrecht wettelijk gebaseerd op datgene wat je als persoon hebt ingebracht. De VLHT heeft met het pensioenfonds ‘Zorg en Welzijn’ en andere betrokken branches overlegd hoe de huidige en toekomstige pensioenrechten het beste kunnen worden ondergebracht in het nieuwe stelsel, dat in 2026 van start zal gaan. Dit is ook in 2024 een aandachtspunt op onze agenda.”

Nieuw platform RI&E
“In 2023 hebben we opdracht gegeven voor de bouw van een nieuw platform voor de RI&E, ofwel de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie. In deze RI&E wordt vastgelegd welke gezondheids- en veiligheidsrisico’s de werkzaamheden in het tandtechnisch lab met zich meebrengen. Aan dit nieuwe platform is inmiddels ook ons kwaliteitssysteem toegevoegd. Zo kunnen de leden met één systeem zowel aan de Arbo-regels als aan de regels van de MDR kunnen voldoen.

Investeren in digitalisering onderwijs
En dan zijn er ook nog de inspanningen aangaande het op te heffen Sociaal Fonds: “In dit fonds is een vermogen opgebouwd, dat bij opheffing van het Fonds zinvol besteed moet worden. Wij hebben ons hard gemaakt voor twee projecten waarbij vooral gekozen is voor investering in de modernisering en digitalisering van het onderwijs aan de DHTA. Beide projecten zijn gehonoreerd. Zo wordt een deel van de gelden uit het Sociaal Fonds besteed aan het inrichten van een extra digitaal lokaal bij de DHTA, met gespecialiseerde apparatuur zoals 3D-software, -printers en -freesmachines. Daarnaast wordt binnen de DHTA een opleiding gestart voor tandtechnici die de overstap willen maken van analoog naar digitaal.”

Meerwaarde
Stuk voor stuk belangrijke aandachtspunten, waarmee de VLHT haar leden flink wat zorgen uit handen neemt. Wolter tot slot: “Steeds meer verenigingen bieden hun leden diensten aan waarmee ze hun contributie letterlijk geheel of gedeeltelijk kunnen terugverdienen. Ook wij breiden ons dienstenpakket gestaag uit. Zo verzorgt de VLHT al jaren regelmatig vakcursussen, krijgen leden korting op cursussen van BHV en is deelname aan een AOV-verzekering extra aantrekkelijk voor leden. De VLHT beschikt eveneens over een modulaire website, waarmee eenvoudig en kosteloos een nieuwe website voor individuele leden kan worden gecreëerd.
Daarnaast is er binnen de VLHT een schat aan (andere) informatie, waarmee we onze leden in hun dagelijkse praktijk kunnen bijstaan. Naast onze nieuwsbrieven en website gebruiken we DentaalLab Magazine als één van de belangrijkste communicatiemiddelen met onze leden en hun personeel. Voor iedere uitgave leveren wij, naast verenigingsnieuws, een extra artikel uit een belangrijk tandheelkundig tijdschrift aan. Dat alles geeft het VLHT-lidmaatschap een bijzonder meerwaarde.”

Dit interview is eerder gepubliceerd in DentaalLab nr. 1 2024.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.