Terug

Even aandacht voor.... de Dental Stoffenmanager

In de rubriek 'Even aandacht voor....' komen we regelmatig terug op afspraken, voorschriften en andere onderwerpen die de aandacht van werkgevers en werknemers in onze branche vragen. Vandaag is de Dental Stoffenmanager aan de beurt.

De Dental Stoffenmanager is een instrument dat door zes branchepartijen, waaronder de VLHT is ontwikkeld om gebruikers zo specifiek mogelijk te informeren over risico’s bij het werken met chemische stoffen. Het vormt een aanvulling op de veiligheidsinformatiebladen die met behulp van de Dental Stoffenmanager zijn vertaald naar de gebruikelijke omstandigheden in de branche.

Met de Dental Stoffenmanager kunt u twee dingen realiseren:

. het op een eenvoudige wijze aanmaken van het (wettelijk verplichte) Register Gevaarlijke Stoffen van alle producten met gevaarlijke stoffen die binnen uw organisatie gebruikt worden.

. het beoordelen van de werkelijke risico’s van het gebruik van producten met gevaarlijke stoffen aan de hand van blootstellingscenario’s.

De informatie op een veiligheidsinformatieblad gaat uit van een maximale blootstelling terwijl vaak blijkt dat iemand maar beperkt aan een product met gevaarlijke stoffen wordt blootgesteld. In de Dental Stoffenmanager is de informatie van een veiligheidsinformatieblad gecombineerd met een blootstellingscomponent. Deze berekening geeft een vollediger beeld over de mogelijke risico’s.

In de Dental Stoffenmanager vindt u nog andere belangrijke informatie zoals ‘belangrijkste gezondheidsrisico’s’, ‘wet- en regelgeving’ en ‘begrippenlijst’.

Voordat u met het opzetten van uw Register Gevaarlijke Stoffen (en een eventuele verdere risicoanalyse) begint, raden wij u dringend aan EERST de gebruikershandleiding over de software van de Dental Stoffenmanager te downloaden, zodat u kennis kunt nemen over het gebruik van deze specifieke software.

Zie de website van de Dental Stoffenmanager voor deze handeiding en meer informatie.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.