Terug

De Wet werk en zekerheid komt eraan!

Recentelijk heeft de wetgever de Wet werk en zekerheid (WWZ) vastgesteld. De WWZ is een uitvloeisel van het op 11 april 2013 gesloten sociaal akkoord tussen het kabinet en de sociale partners. De wet heeft twee hoofddoelen: voorkomen dat mensen langdurig en onvrijwillig worden ingeschakeld op basis van flexibele contracten en tweede de herziening van het ontslagstelsel. De meeste wijzigingen door de WWZ treden in werking op 1 juli 2015, maar let op: een deel van de wet treedt al op 1 januari 2015 in werking.

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2015. De andere wijzigingen zullen de komende tijd in andere artikelen worden behandeld.
 

Nieuwe proeftijdregeling bij arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd
Vanaf 1 januari is een proeftijd niet meer mogelijk bij een arbeidsovereenkomst van ten hoogste 6 maanden. Indien de overeenkomst langer duurt dan 6 maanden maar korter dan 2 jaar, dan kan maximaal een maand proeftijd worden afgesproken. Duurt de overeenkomst (voor bepaalde tijd) langer dan 2 jaar, dan is een proeftijd van 2 maanden mogelijk. Verder is van belang dat de proeftijd voor beide partijen gelijk moet zijn.
 

Concurrentiebeding
Na 1 januari is een concurrentiebeding doorgaans alleen nog geldig bij  een overeenkomst voor onbepaalde tijd. Het beding moet op schrift gesteld zijn en de werknemer moet meerderjarig zijn. Alleen bij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen kan zo'n beding met een overeenkomst voor bepaalde tijd gecombineerd worden.

Op een concurrentiebeding kan overigens geen beroep meer gedaan worden als het einde van de arbeidsovereenkomst het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever. Daarnaast bestaat voor de rechter de mogelijkheid om de werkgver een vergoeding te laten betalen, indien de werknemer door het beding te zeer belemmerd wordt om elders werkzaam te zijn.
 

Aanzegverplichting bij overeenkomst voor bepaalde tijd
Nieuw per 1 januari is ook dat werkgever uiterlijk een maand voor het einde van een overeenkomt voor bepaalde tijd een aanzegging moet doen. Daarin moet hij aangeven of de overeenkomst al dan niet wordt voortgezet en zo ja, op welke voorwaarden. De verplichting geldt niet bij een overeenkomst korter dan 6 maanden. In geval van verzuim kan de rechter een vergoeding toekennen aan werknemer.


Bij cao zijn afwijkingen van de nieuwe regels mogelijk, maar dat is op het moment van schrijven nog niet het geval bij onze cao.
 

Mr. Paul F.P. Schmitz.

DE VERENIGING VAN LABORATORIUMHOUDENDE TANDTECHNICI (VLHT) IS IN 1932 GOEDGEKEURD BIJ KONINKLIJK BESLUIT EN HEEFT TOT DOEL HET BEVORDEREN VAN DE PROFESSIONELE BELANGEN VAN DE ONDERNEMINGEN IN DE TANDTECHNISCHE BRANCHE IN NEDERLAND IN HET ALGEMEEN EN VAN DE LEDEN VAN DE VERENIGING IN HET BIJZONDER.
2024 © 100 Merkversterking. Alle rechten voorbehouden.